Restauratie

In september 2006 is de Zwarte Valk verhuisd van Almere naar Harlingen. Daar hebben we haar op de wal laten zetten en zijn begonnen met de grote ontmanteling. De masten eraf en de houten roef weg. Binnen alles leeggehaald tot en met de motor aan toe!

In juli 2007 is Arjoderik samen met Karst begonnen met de restauratie van de Zwarte Valk.
Te beginnen met de stalen buitenkant.
Het hele vlak (de bodem) is vernieuwd, zo ook de roef; de roef kan pas dicht als de nieuwe kunststof watertanks geleverd zijn. Verder zijn de reling en de bezaanmast en mastvoet vernieuwd en in het nieuwe achterdek een enorm luik om de motor in de machinekamer te kunnen krijgen . Voor de roef is een kuip gemaakt om buiten lekker te kunnen zitten. Allemaal nieuwe patrijspoorten en nieuwe openingen voor de dekramen en de nieuwe ingangen.

In april 2008 was het staalwerk klaar en mocht de Zwarte Valk na anderhalf jaar het water weer in . Toen ook de nieuwe motor in bedrijf was gesteld ging de eerste reis naar de straler. Daar worden door grit onder hele hoge druk eerst alle oude verflagen en roest verwijderd. Wat een ongelofelijk gezicht, het schip helemaal zilver grijs! Jammer dat we dat niet zo kunnen laten… Daarna is de Zwarte Valk helemaal in de nieuwe verf gespoten. Eerst 2 lagen grondverf en uiteindelijk in bruin, wit en zwart. Vanaf dat moment hadden we eindelijk ons nieuwe schip!
Glimmend in de verf, de masten erop en het anker weer voor de kop.

De laatste fase van de verbouwing is het vernieuwen van het interieur. Onze timmerlui, Willemien en Siebe, Jeroen en Jouke, hebben het schip van ons overgenomen. We hebben even moeite om ons aan te passen. Een jaar lang hebben we bijna alles alleen gedaan.
De huid is in conserveringsvet gesmeerd, de isolatie is aangebracht en de cv-,water en elektra-leidingen liggen langs de huid. Daarna is begonnen met het plaatsen van grondhout voor de wanden, ook door de wanden lopen allerlei leidingen voor stroom en water.
Wat was ik teleurgesteld bij het zien van de ruimte voor de voorste hutten. Dat sluit niet aan bij de loungebank in het verblijf. Na een paar slapeloze nachten de zaag er maar ingezet en het aantal passagiers naar 16 teruggebracht. Het heeft 4 ruime hutten zonder stapelbed opgeleverd!
Voor de afwerking hebben we gekozen voor eikenhout. Dat is ook wel weer een ervaring om 3 bomen te kopen! Ze zijn al in ‘plakken’ gezaagd en liggen al een paar jaar ‘uit te wateren’ en te wachten op een nieuwe bestemming.
Twee bomen stonden op het terrein van het waterleidingbedrijf in Zwolle en één in de tuin van een baron uit Vollenhove.
Onze timmerlui hebben er mooie kozijnen, deuren, bedplanken en plinten van gemaakt. Maar ook de traptreden en tafels. Alles lekker dik en robuust.
Alles al een paar keer gelakt voor het geplaatst werd. Als laatste werd het verblijf ingericht, aan de ene kant een keukenblok en aan de andere kant banken. Het granieten aanrechtblad werd geplaatst en ook de granieten bladen voor onder de waskommen in de hutten. In het tafeltje naast de loungebank werd een marmeren schaakspel ingelegd, met dank aan Jeroen!
De laatste weken voor de maidentrip hebben we bizarre werkdagen gemaakt, altijd van ‘s ochtends vroeg en soms tot diep in de nacht.
Met man en macht is het gelukt om op 19 september de eerste gasten te ontvangen!

Onze dank gaat uit naar:
Nanning, Karst, Jeroen, Johan, Emiel, Joop, Willemien, Siebe, Jouke, Frans, Onno, Sander, Micky, Heit en Mem, Anke en iedereen die ons gesteund heeft!

Zonder jullie was het nooit gelukt!